Commercial Icon
Client
Telehouse
Year
2016
Architect
Nicolas Webb
Main Contractor
Mace
Sector
Commercial

Scope of Works Expand

  • Cladding
  • Rainscreen
  • Hot Melt Roofing
  • Single Ply
  • Windows
  • Doors

Overview Expand

Located in the Docklands, London, the Telehouse North Two (TN2) project is one of the most advanced data centres in Europe. Standing adjacent to the existing North, East and West data centres, it provides the additional 73,400sqm of space vitally needed.

Designed by Nicholas Webb Architects, the circa £9 million project had been devised to be low energy – incorporating the world’s first multi-storey indirect adiabatic cooling system. The 11-storey building consists of six technical floors, offering 1,120m2 of space each, with a power density circa of 2,02 kW/m2.

Appointed by Mace in 2014, Prater installed over 15,000m2 of façade cladding, with bespoke components including the cladding panels, rainscreen, louvres, windows and doors as well as single ply and hot melt roofing.

Prater faced an initial challenge at the start of the project when the original idea, to combat the fact that the frame of the building would still be being erected during the installation of the cladding panels, was to use mast climbers around the full façade and build these up as the frame was finished. However, due to the number of ties that would have been required to support the masts, the building would have been peppered with holes until the climbers were removed. This would have meant that a lot of infilling would have had to have been completed late on in the contract to make the building watertight.

As a result of collaborative discussion and careful planning, the use of hanging cradles were adopted instead. This meant there was a smaller footprint at ground floor level, allowing better access for other trades, increased space for material distribution and, as the cradle arms were always above the working area, it meant the length of the cladding panels could be doubled to just over 11 meters long. Taking this approach also removed the issue of mid span deflection with the smaller panels.